Vacht – Huid en Diervriendelijke Salon

Trimsalons bestaan er al een enige tijd, in de verloop van de jaren zijn er hulpmiddelen bedacht om ons werk letterlijk makkelijker te maken, maar niet zo zeer diervriendelijk. Daarom is er sinds kort een concept bedacht waardoor wij weer Vacht – Huid en Diervriendelijk gaan trimmen en ook onze Trimsalon Hugs & Paws houdt zich nog enkel bezig met deze manier van trimmen. Het “traditioneel trimmen is achterhaalt en bewezen dat het alleen maar schade aanricht op de vacht en huid van uw huisdier, daarin tegen houdt het “nieuwe” manier van trimmen respect voor onze dieren en de functie van hun huid en vacht. Met andere woorden is dit niet de nieuwe trim techniek, maar alleen de juiste trimtechniek voor onze dieren.


Wat is Vacht – Huid en Diervriendelijk trimmen?

Dit is het nieuwste concept onder het trimmen van huisdier, hierbij wordt expliciet gekeken naar de functie van de vacht en huid en deze ook met zo veel mogelijk respect te behandelen. Voornamelijk alle huisdieren met een wol laag en plukvachten worden verkeerd behandeld, waardoor op latere leeftijd van de dieren er een enorme schade is aangericht aan de vacht en de rui periodes of pluk periodes alleen maar erger worden. Lees hier meer over (Wees wijs met wol – Jet Beijen) Voor meer vragen neem dan contact op met onze Trimsalon


In de onderstaande berichten leest u de verschillende technieken van het traditioneel trimmen en het “nieuwe” trimmen.
Bron: ©Jet Bijen-VeldhoenPraktijk voor Huid en VachtWandeldreef 44527BX Aardenburg


Ontwollen 

Dit is een term wat u waarschijnlijk al vaak heeft gehoort door een trimmer of bij uw familie kring. Met deze benaming wordt letterlijk bedoeld om alle wol te verwijderen uit te vacht, ook de wol haren die nog in volle groei zijn. Dit wordt door middel van ontwolmessen, furminators, etc. waardoor de vachten worden kapot gesneden, wat de haargroei juist meer stimuleerd. Ook wordt er na het wassen gedroogd met de hulp van de kam of borstels, wat veel onrijpe wolharen meeneemt, ook dit stimuleerd de haargroei. 

Door deze manier wordt de wol vacht in de toekomst alleen maar voller en heeft u juist meer "last" van alle los liggende haren. Trimmers die tot heden nog steeds deze term gebruiken, helpen u tijdelijk ( 1 a 2 weken) en maken u probleem alleen maar erger op langere termijn. Hierdoor bent u genoodzaakt nog vaker langs een trimmer te gaan en u gaat hierdoor gevoelsmatig thuis ook meer kammen waardoor de problemen alleen maar ophopen, u zit letterlijk met uw handen in het haar. 

                  Voorbeeld - Jet Bijen

Wassen en Blazen

Wat is dan de juiste manier? De enige juiste manier om de oude en losse wol haren te verwijderen is door een goed bad en geen kam of borstel te gebruiken. Een normale rui periode is 1 maal per half jaar, meestal rond maart en oktober. Bij kortharige honden komt deze periode wat vaker voor. Doormiddel van een goede wasbeurt waar de shampoo wordt ingemaseerd gaat dit werken op de oude en losse wolvacht, om te zorgen dat deze haren zich "volzuigen" en zich verzwaren wordt met de tweede wasbeurt weer goed ingemaseerd en laten we dit goed inweken (30 min). Nadat de hond helemaal is afgespoeld, blazen wij met een waterblazer alle losse en oude haren eruit, zonder gebruik van een kam. 1 week later herhalen wij dit weer mits nodig (max. 6 herhalingen).

Op deze manier helpen wij de natuur een handje mee, op een hele natuurlijke manier, zonder overdaad aan de vacht of een mogelijkheid om de vacht te beschadigen. 

Voorbeel - Jet BijenHiernaast vind u een illustratie van de wolharen, de groeinde wolharen zijn groen en de oude wolharen zijn blauw. De oude haren worden niet meer gevoed door de talgklieren en bevinden zich vol met "gaatjes" doormiddel van het inweken met de shampoo, worden deze "gaatjes" verzwaard en gaan makkelijker mee met de water en luchtstroom, zonder behulp van de kam of borstel. Hierdoor blijven de nieuwe haren intact. 

Trimkoorts 

Dit is vaak de oorzaak van een ongeschoolde of  verkeerd geschoolde trimmer en doormiddel van slecht gemaakte afspraken naar u en uw hondje. Trimkoorts komt veel voor bij pluk honden, waarbij een onrijpe vacht met harde hand geplukt wordt. Met als uitkomst dat uw hond na de trimbeurt erg ziek wordt en veel last kan krijgen van jeuk en irritaties. 

Oorzaken:

- Een wasbeurt na het plukken: Doordat de huid nog geopend is na het plukken kan de shampoo achterblijven en ontstekingen veroorzaken.

- Een onrijpe vacht plukken: doordat sommige trimmers geen aandacht besteden aan de tijd die de vacht nodig heeft om "plukrijp" te zijn, wordt dit een pijnlijke behandeling voor uw hond. Zorg dat de trimmer altijd de vacht controleerd voor dat hij of zij met de behandeling begint.

-Verkeerde trimtechniek: Door tegen de vacht in te plukken, wordt de behandeling erg pijnlijk. Met gebruik van een trimmes, worden grote hoeveelheden tegelijk geplukt, erg effectief maar ook erg pijnlijk voor de hond. Als een trimmer, een trimmes gebruikt, is ervaring erg van belang; doormiddelvan een trimmes kun je namelijk niet "voelen" of de haren rijp genoeg zijn, ook neem je meestal te grote hoeveelheden mee. Veel trimmers vergeten een trimmes goed bot te maken, waardoor je haren weg gaat snijden ( zelfde effect als scheren) waardoor in de toekomst de vacht te zacht wordt om te plukken. 

Juiste manier om te plukken

Wat is dan de juiste manier? Door goed te controleren voor de behandeling of de vacht rijp genoeg is, voorkom je een pijnlijke behandeling, dit kunt u ook thuis controleren; pak met uw wijsvinger en duim 2 a 3 lange haren en trek hier langzaam aan, als het makkelijk los laat weet u dat de vacht rijp is. Het is verstandig om dit op meerdere plekken van  uw hond te controleren. 

Ook de plukvacht wordt van te voren gewassen, hierdoor wordt de oude wol eruitgehaald en een grote gedeelte van de losse plukharen, zo is een plukbeurt minder belastend voor de hond. Een trimmer die "veilig" plukt, maakt gebruik van latex vingerdopjes. Hierdoor kunt u nog makkelijk de haren voelen, vooral hoe de haren "reageren" en zo houden wij grip op de vacht. Wij kunnen ook gebruik maken van een natuurlijke poeder; zoals Rijstzetmeel of Maizena om de vacht wat meer structuur te geven. 

Een volledig plukbeurt tot aan de onderwol is een flinke aantasting voor de huid van uw hond, wij halen dan namelijk al zijn bescherming tegelijk weg. De huid en vacht heeft dan minsten 10 dagen nodig om weer tot rust te komen, om deze behandeling minder belastend te maken, zetten wij uw hond in een stripvacht. Zo blijft ong 50% van de huid bedekt en is de behandeling ook niet zo belastend meer. De stripvacht moet opgebouwd worden, zodat wij de haren "leren" en stripvacht te groeien. De makkelijkste weg is om dit vanaf puppy afaan te doen, op latere leeftijd kan ook, alleen gaat dit dan in fases van ong 6 weken. 

Oren uitplukken; standaard behandeling of onnatuurlijk?

Vele "traditionele" trimsalons geven aan dat met elke behandeling de oren volledig of gedeeltelijk worden uitgeplukt om eventuele oorontstekingen te voorkomen, maar klopt dit wel?

- Door het eruit trekken van oorharen die meestal nog in groei zijn, wordt er schade gemaakt in de huid van de oren, daardoor vergroten wij de kans op blijvende oorproblemen. 

- Door al vroeg te beginnen met het uitplukken van de oren ( eerste puppy-beurt) zouden de honden eraan "wennen" aangezien het plukken van de oren erg pijnlijk is, raken zo de honden eraan gewend. Echter zijn de haren pas uitgegroeid als uw hond anderhalf jaar of ouder zijn!

- Door het volledig uitplukken van de oren, versnellen de trimmers de haargroei. Hierdoor krijgen honden juist een overmaat aan haren in de oren wat juist voor verstiking kan verzorgen. 

Door de oren met rust te laten, zijn de oren beschermt en helpen de haren mee om evt. vuil te verwijderen uit de oren. Het inzicht dat haren niet de veroorzakers zijn van oorontstekingen dringt pas langzaam door, zowel onder dierenartsen al onder trimmers maar er zijn al veel succesverhalen van 'zomaar opgeloste' recidieve oorklachten. - Jet Bijen. Wij kunnen als trimmers, de haren uitkammen met een klein vlooienkammetje waarmee wij het achtergebleven vuil en losse haren mee kunnen nemen, voor de rest helpt de natuur onze hond mee om zijn oren te beschermen. 

Mocht uw hond toch veel oorproblemen hebben is het verstandiger om een afspraak te maken met de dierenarts, hierbij geldt dit ook met problemen van de anaalklieren en evt. tandproblemen.